„Аутизам – између страха и наде, препрека и могућности“ Обележавање Дана аутизма у школи „Видовдан“

Поводом Светског дана особа оболелих од аутизма школа „Видовдан“ је организовала и реализовала неколико активности, са циљем указивања јавности на проблеме деце са сметњама развоја из аутистичног спектра и њихових породица и неопходност организовања системске подршке у локалној заједници. Програм активности у обележавању Дана аутизма започет је гостовањем колегинице Наташе Ракић, која је гостовањем у јутарњем програму, у емисији „Будилица“ Телевизије Бор, 31.марта, најавила трибину у просторијама школе, заказану за 04.април, а касније, истог дана и гостовање у вечерњој емисији „Актуелно“. (линк са прилогом гостовања у ТВ емисији „Будилица“: https://www.youtube.com/watch?v=QRPDJi2Wdx8)

Повод за организацију трибине под називом „Аутизам – између страха и наде, препрека и могућности“ је све већи број родитеља који се обраћају нашој школи за добијање мишљења и пружање стручне помоћи у раду са њиховом децом. Рана подршка деци са сметњама развоја из спектра аутизма и њиховим породицама је од највећег значаја за одрастање и развој. Међутим, ресурси локалне заједнице нису организовни да обезеде услове за организовану и системску помоћ и подршку. На трибину су позвани представници локалне самоуправе, јавних установа, стручнњаци и колеге, родитеље, представнике медија и заинтересовани грађани. О феномену аутизма, епидемијском порасту, ситуацији деце и особа са аутизмом у општини Бор, условима за помоћ, проблемима породица у организацији свакодневног живота, говорили су: проф др Горан Голубовић, дечији психијатар, др. сци педијатрије Маријана Стојановић Љубић, Ружица Тодоровић, дипл. дефектолог – логопед, Љиљана Радичевић, дипл. специјални педагог директор Предшколске установе „Бамби“ – Бор, родитељ детета са аутизмом Јадранка Милошевић и мр Миодраг Недељковић, дефектолог-олигофренолог. Водитељ трибине била је Наташа Ракић, дипл. дефектолог-олигофренолог. Трибина је привукла значајну пажњу бројних гостију, колега и сарадника. Догађај је забележила и Борска радио телевизија и информативна агенција Ист медија. (прилог са трибине на Борској телевизији у емисији Вести: https://www.youtube.com/watch?v=kZLap1x0oJo)

У вечерњем термину телевизије Бор, у ТВ емисији „Актуелно“ разговарало се о проблему аутизма и ситуацији деце са аутизмом у општини Бор. Учесници у ТВ емисији били су гости наше трибине: др. сци педијатрије Маријана Стојановић Љубић, Љиљана Радичевић, дипл. специјални педагог директор Предшколске установе „Бамби“ – Бор и мр Миодраг Недељковић, дефектолог-олигофренолог. Закључак и порука са трибине и тв емисије је да треба организовати све локалне ресурсе и обезбедити подршку локалне заједнице за што хитније успостављање сервиса ране интервенције, јер је то најефиканији начин помоћи деци са аутистичним спектром поремећаја и њиховим породицама. Школа изражава пуну отвореност и спремност да своје људске и материјалне ресусре организује у правцу реализације ове идеје и реалне могућности. (прилог ТВ емисије „Актуелности“ посвећене теми аутизма на линку: https://www.youtube.com/watch?v=jsmk1d4YHDo&t=2s.)

Желимо да покренемо решавање проблема деце са аутизмом у општини Бор и иницирамо успостављање система ране интервенције, као најзначанијег вида помоћи и подршке, у давању шанси за укључивање.

Аутизам се не лечи! Са аутизмом се живи, одраста, учи, радује,…