ЕДУKАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА УЧЕНИKЕ ОШ “ВИДОВДАН”

Свесни проблема безбедности деце у саобраћају, удружење “Сигурне стазе” у сарадњи са ГИС удружењем Србије покренуло је пројекат “Безбедност деце у саобраћају на територији града Бора”

Овај пројекат Сигурних стаза има за циљ да представи саобраћајне игре и цртане филмове, који на забаван, али и едукативан начин, могу помоћи деци да савладају правила саобраћајаУ склопу пројекта едукативна радионица је одржана у ош “Видовдан” у Бору. 

На радионици је било речи о правилима пешачења, вожњи бицикле, значају коришћења сигурносних појасева и дечијих ауто-седишта.

Едукативну радионицу је одржао  Игор Велић, мастер инж. саобраћаја који је и кординатор и идејни творац овог пројекта који се први пут спроводи на територији града Бора.Циљ нашег удружења да оваква и слична предавања, треба да постану обавезна у свим школама и предшколским установама, јер се тиме може много постићи на превенцији незгода у саобраћају у којима учествују најмлађи.Безбедност деце у саобраћају на територији града Бора.

Страдање деце на било који начин, а посебно у ситуацији коју је могуће спречити, представља огроман ударац за породицу и читаву заједницу. Стога је дужност свих чланова друштва да спречи да се животи деце доводе у опасност у саобраћају. Њихова безбедност је велики изазов за све, а посебно за оне чији је то професионални позив.Истраживања показују да сваке двадесет три секунде погине једна особа у саобраћају, а на свака три минута на путевима широм света једно дете изгуби живот. Неупоредиво већи број њих задобије лакше или теже повреде и као такве често их трајно онеспособе за каснији живот. Ови трауматични догађаји изазивају немерљиву патњу и жал, али и економске тешкоће за породицу. Због таквог следа догађаја пати и цело друштво, трпећи озбиљне ударце и остајући без своје младости, такозване „снаге друштва“.Пројекат финансира Градска управа Бор.