Обележавање светског Дана особа са аутизмом

Заступљеност аутизма као неуроразвојног поремећаја међу децом постаје све озбиљнији проблем савременог света. Број деце и особа са аутизмом прогресивно расте из године у годину, а да за то нема поузданог објашњења ни јединственог системског решења. 

У намери да укаже на озбиљност и значај проблема деце и одраслих особа са аутизмом и њихових породица школа „Видовдан“ је организовала медијско-промотивне акције и информисала јавност о сложености проблема и потреба све већег броја деце у Бору, код којих је установљен аутизам, или се сумња у његово постојање и развој.

У јутарњем програму ТВ Бор, у емисији Будилица, гостовали су Наташа Ракић и Миодраг Недељковић, дефектолози, са циљем да укажу на симболички значај датума и важност свеобухватне акције друштвене заједнице у обезбеђивању системске помоћи и подршке деци са аутизмом и њиховим породицама. Учесници у јутарњем програму су подсетили на могућности школе, кадровске и материјално-техничке услове за специјализоване потребе у раду са децом која имају аутистичне сметње развоја. Након гостовања у ТВ студију наше колеге су гостовале и у јутарњем програму радио Бора.

Целокупан прилог са гостовања у јутарњем програму можете погледати на следећем линку:

http://rtvbor.rs/video-m/player/gosti-budilice/budilica-gostovanje-nataša-rakić,-miodrag-nedeljković-,-02-april-2016-rtv-bor

У поподневним сатима постављен је штанд испред супермаркета „Макси“, у централној градској улици и организована је подела информативних брошура о аутизму и неопходним мерама за пружање адекватне помоћи и подршке. Деци и пролазницима су дељени балони, у плавој боји која симболизују свет особа са аутизмом. То је била прилика да кроз разговору са заинтересованим грађанима и пролазницима пруже основне информације и укаже на неопходност укључивања шире друштвене заједнице. Наш штанд је посетила и локална ТВ Сезам, којом приликом је снимљена репортажа о целокупном дешавању:

https://www.youtube.com/watch?v=86Jb8A8T9gk

У поподневним и вечерњим сатима емитован је ТВ прилог у емисији вести на регионалној ТВ Бор:

http://rtvbor.rs/vesti/2891-svetski-dan-autizma.