Час посвећен Доситеју Обрадовић

Министарство просвете је у школском календару установило 10. април као „Доситејев дан – дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитетља и првог српског министра просвете“, а остале дане у априлу као „Доситејеве дане“.

У нашој школи данас је одржан час посвећен лику и делу Доситеја Обрадовића који је реализовао професор српског језика и књижевности Стојан Машић  са ученицима средње школе.Након емитовања кратког филма о Доситеју Обрадовићу „Возљубљени ученици“, причало се о самом животу Доситеја Обрадовића, његовим познатим делима и раду.Ученици су се подсетили његових басни које су кроз раније школовање читали у школи, али су чули и за друга његова дела као и заслуге које има за напредовање српске културе и развој српске књижевности.

Доситеј, је био српски филозоф, просветитељ, реформатор и највећи српски књижевник XVIII века. Рођен је 1739. или 1742. године у Чакову, румунском делу Баната тадашње Аустрије, а преминуо је 28. марта 1811. године у Београду.

Доситејеве књиге се састоје из мудрих мисли које је преводио са страних језика. Писао је на српском језику тако да буде свима разумљиво. Због тога се сматра да је он засновао нову српску књижевност. Проповедао је верску трпељивост и равноправност, а народ је упућивао да из других култура прихвате боље и напредније ствари.

Доситеј је створио националну књижевност намењену најширим слојевима српског народа. Унео је напредне идеје са Запада, скупљао је лепе мисли из свих времена, од Платона и Аристотела до Молијера и Волтера. Био је присталица рационалистичке филозофије, веровао је у свемоћ разума и науке за коју је сматрао да мора свакоме бити доступна. Србији је приближио Европу и свет и омогућио је продор нових културних тековина.

Вредело је данас причати о тако важном човеку.