Велики корак ка Монтесори педагогији у школи „Видовдан“

Планови наше школе о увођењу Монтесори педагогије у садржаје образовно-васпитног рада са ученицима постају реалност. Данашње отварање Монтесори кабинета у школи представља велики корак ближе ка том циљу. Ангажовањем колектива, на челу са директором школе Савић Соњом, опремљена је и уређена учионица, са наменом специјализованог Монтесори кабинета. Формирана је мултифункционална учионица са материјалима и наставним училима за развој чулних способности, развој животних вештина, развој и усвајање математичких појмова, развој говора и језика и развој појмова о космосу. Новчана средства за набавку недостајућих сетова дидактичких материјала за програм сензорних вежби, развој математичког мишљења и материјал за израду полица за одлагање материјала, обезбедило је предузеће „Rakita Exploration d.o.o“. Поводом свечаног отварања Монтесори кабинета у школи је организован свечан пријем и коктел за бројне званице и госте, родитеље и запослене. Отварању су присуствовали др Горан Јоксимовић – члан Општинског већа општине Бор за образовање, директори школа Бранко Радичевић, Станоје Миљковић, Душан Радовић, 3.октобар, Љиљана Радичевић директор Предшколске установе „Бамби“ – Бор, др Љиљана Кожукару начелник Педијатријске службе, др Маријана Стојановић Љубић – руководилац Развојног саветовалишта, са стручним тимом, представници Центра за социјални рад Бор, делегација ШОСО 14.октобар из Ниша, на челу са директором Зораном Николићем, делегација школе „12.септембар“ – Неготин, на челу са директором Горданом Рајић, бројни гости и пријатељи и представници медија (Борска Радио телевизија и ТВ Сезам). Кабинет је отвореном симболичким чином пресецања врпце, што је учинила Ања Пиљевић ученица II разреда наше школе.

Постојање Монтесори кабинета у школи представљаће ће велику помоћ у свакодневном терапијском раду и учењу ученика са сметњама у развоју, јер ће омогућити примерено учење, засновано на сензомоторном искуству, појмовно систематизованом и организованом у складу са закономерном логиком психофизичког развоја детета. Реализација Монтесори семинара у претходном викенду (16.01.2016.) само је почетак активности на континуираном усавршавању и оспособљавању наставника и сарадника за самосталност и доследност у организацији образовно-васпитних активности на принципима Монтесори педагогије. Отварањем Монтесори кабинета сада су створени услови за практично усавршавање и проналажење решења у изради дидактичких материјала. Доказ за реализацију ове могућности је и у чињеници да је више од 40% материјала и учила у новоотвореном Монтесори кабинету израђено рукама креативних наставника и сарадника наше установе.

Догађај отварања Монтесори кабинета забележили су локални електронски медији. Прилог Борске телевизије можете погледати на следећем линку:

http://rtvbor.rs/vesti/2388-otvoren-montesori-kabinet-u-%C5%A1oso-%E2%80%9Evidovdan%E2%80%9C

Прилог телевизије Сезам налази се на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=PCUqyJR8k9c