Дан особа са дауновим синдромом

Обележавање светског Дана особа са дауновим у општини Бор иницирала је и организовала школа Видовдан. Реализовано је неколико јавних активности, са циљем да се укаже на значај укључивања особа са дауновим синдромом у друштвену заједницу.

Тим поводом, у јутарњем програму региналне ТВ Бор, у емисији „Будилица“ гостовала је делегација школе: Драгана Станковић-наставник дефектолог, Данијела Симоновић – мајка ученице са дауновим синдромом и Тамара Трајковска – бивша ученица школе, која и сама има даунов синдром. Указано је на значај школовања и могућности које се морају пружити овој деци, касније одраслим људима у друштвеној заједници.

У поподневним сатима на платоу испред тржног центра „Макси“, школа је поставила пано посвећен свестском Дану особа са дауновим синдромом и организована је јавна подела лифлета.

У вечерњим сатима, у просторијама школе, уприличен је сусрет бивших ученика са Дауновим синдромом и њихових родитеља. Била је то прилика да се размене искуства и разговара о препрекама са којим се породице и њихова деца сусрећу након завршетка школовања. Школа је представила своју нову организацију рада а гости су имали прилике и да се упознају са новим садржајима и могућностима нових терапијских и образовних активности у школи. Неколико родитеља је изразило жељу да се за њихову децу организује образовање одраслих и омогући завршетак основног образовања.

Целокупан догађај је медијски покривен од стране регионалне ТВ Бор, са прилозима које можете погледати на следећим линковима:

http://rtvbor.rs/vesti/2810-dan-posvećen-osobama-sa-daunovim-sindromom

https://www.youtube.com/watch?v=Kj7PevDztAk