Час посвећен Михајлу Петровићу Аласу

Српска академија наука и уметности, Друштво математичара Србије, Математички институт САНУ, и Математички факултет у Београду, реализоваће ове године, поводом 150 година од рођења нашег великог математичара и мултидисциплинарног научника Михаила Петровића Аласа, програм упознавања младих и шире јавности са животом и свестраним делом овог занимљивог човека који представља несвакидашњу појаву у нашој националној науци и култури.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, подржавајући наведену иницијативу, препоручило је основним и средњим школама да у току јесени реализују један час математике посвећен Михаилу Петровићу Аласу на нивоу који је ученицима разумљив, уз препоруку одговарајућег текста и ПП презентације, а уз веровање да ће реализација наведеног програма допринети атрактивности наставних и ваннаставних активности у нашим школама и развијању свести младих о националним величинама какав је био и Михајло Петровић Алас.

Тим поводом, у нашој школи реализован је заједнички час математике ученика другог циклуса основног образовања и васпитања и ученика средње школе, посвећен Михајлу Петровићу Аласу. Час је реализован у петак 26.10.2018.год. у наставничкој канцеларији. Наставнице математике у ШОСО „Видовдан“ Миљана Гријућ (наставница математике у средњој школи), Нада Тодоровић (наставница математике у VIII разреду), Вера Тодоровић (наставница математике у VI и VII разреду) и Наташа Ракић (наставница математике у V разреду) припремиле су богат садржај како би на што занимљивији начин представиле живот и дело познатог научника Мике Аласа. Ученици су, заједно са осталим наставницима школе, са великом пажњом пратили причу и презентацију фотографија, слика, кратког филма, инсерта из домаћег филма „Шешир професора Вујића“, и инсерте из емисије „Београд за почетнике“ (ТВ Студио Б) о занимљивостима из живота овог националног великана.

Након изразито позитивних утисака и реакција ученика и наставника на „мало“ другачији час математике и занимљиво упознавање са делом нашег познатог математичара, наставници школе ће, у току ове школске године, наставити и обогатити реализацију наставних и ваннаставних активности представљањем и осталих светски познатих великана српске науке као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Милутин Миланковић, Јосиф Панчић…