Монтесори семинар за иновације у наставном раду

Стручно усавршавање запослених један је од сталних приоритета у развоју наше установе. Образовно-васпитни рад са ученицима са сметњама у развоју захтева континуирано иновирање праксе, увођењем нових метода, дидактичких средстава и наставне опреме. Развојним планом школе предвиђено је увођење Монтесори метода у свакодневном наставном раду и учењу. Као део тих активности у нашој школи је током овог викенда реализован једнодневни семинар „Примена Монтесори материјала у реализацији инклузивног програма“, акредитован код Завода за унапређење образовања и васпитања, под каталошким бројем 325. Аутори и реализатори семинара Ержебет Бедросиан – педагог и Монтесори едукатор и мр Дијана Копуновић Торма – психолог и психотерапеут, из Суботице, одржале су програм стручне обуке за 29 наставника, стручних сарадника из наше школе, неколико школа у Бору и запослене у школи Јелена Мајсторовић из Зајечара.

Семинар је имао за циљ упознавање учесника са специфичним могућностима које пружају Монтесори материјали у реализацији инклузивног програма, али и да подстакне развијање стваралачког потенцијала наставника за прављење и примену развојних материјала за индивидуализовани рад и за рад деце у малим групама и осмишљавање Монтесори материјала за реализацију конкретних активности из ИОП-а.                     

Обзиром да се у школи ускоро очекује отварање специјализованог Монтесори кабинета, реализација програма обуке у многоме ће помоћи сналажење запослених у примени набављених материјала и учила.